Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βουβωνοκήλη

Τι είναι

Η βουβωνοκήλη εμφανίζεται ως μια διόγκωση στη μηροβουβωνική περιοχή, εκεί δηλαδή που ενώνεται ο μηρός με τον κορμό μας. Η διόγκωση έχει μαλακή σύσταση και μπορεί να χαθεί (να αναταχθεί) όταν ξαπλώσουμε ή όταν την πιέσουμε με το χέρι μας και εμφανίζεται πάλι όταν σηκωθούμε στην όρθια θέση. Το μέγεθος της ποικίλει από 2-3cm σε διάμετρο και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 20-30cm, κατερχόμενη μέσα στο όσχεο στους άντρες, οπότε ονομάζεται οσχεοκήλη. Το περιεχόμενο της μπορεί να είναι οποιοδήποτε ενδοκοιλιακό όργανο της κάτω κοιλίας, όπως λεπτό ή παχύ έντερο, επίπλουν, ουροδόχος κύστη, σκωλικοειδής απόφυση, ωοθήκες κλπ. Τα όργανα αυτά (σπλάχνα) εξέρχονται από την κοιλιακή χώρα μέσω μιας οπής που δημιουργείται στο κοιλιακό τοίχωμα και είναι πιο συνηθισμένη στους άντρες. Μπορεί να εμφανιστεί δεξιά ή αριστερά ή κάποιες φορές ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές.

Συμπτώματα

Τις πρώτες ημέρες εμφάνισης της βουβωνοκήλης μπορεί να υπάρχει πόνος στη μηροβουβωνική χώρα, συνήθως οι ασθενείς το αναφέρουν ως κάψιμο, που στη συνέχεια υποχωρεί και παραμένει μόνο η διόγκωση της κήλης. Ο πόνος αυτός, η κάψιμο, ενίοτε, μπορεί να συνεχίσει να εμφανίζεται μετά από σωματική εργασία, έντονο βήχα, ασκήσεις γυμναστικής και οτιδήποτε άλλο που αυξάνει την ενδοκοιλιακή μας πίεση όπως το σήκωμα βάρους, η δυσκοιλιότητα, η υπερτροφία προστάτη, η αύξηση του σωματικού βάρους, η εγκυμοσύνη κλπ.

Λεπτό έντερο νεκρωμένο από βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη με την πάροδο του χρόνου παύει να ανατάσσεται και παραμένει μονίμως ορατή και ψηλαφητή και τότε τη χαρακτηρίζουμε ως μη ανατασσόμενη. Η μη ανατασσόμενη βουβωνοκήλη έχει αυξημένες πιθανότητες να περισφιχτεί. Να στραγγαλιστεί δηλαδή το σπλάχνο που προβάλει, στο σημείο εξόδου του από το κοιλιακό τοίχωμα, με κίνδυνο να ισχαιμίσει και να νεκρωθεί. (βλέπε φωτογραφία) Περίσφιξη μπορεί να συμβεί βέβαια σε κάθε βουβωνοκήλη ακόμα κι αν έχει μικρό μέγεθος και ανατάσσεται εύκολα. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα επώδυνη και απαιτεί άμεση χειρουργική παρέμβαση, πριν επέλθει η νέκρωση του οργάνου που προπίπτει. Σε περίπτωση καθυστέρησης και νέκρωσης τίθεται πλέον σε κίνδυνο όχι μόνο η υγεία αλλά και η ζωή του ασθενούς.

Εκτός από την περίσφιξη, που είναι η πιο βαριά επιπλοκή, ο ασθενής με μη ανατασσόμενη βουβωνοκήλη ή οσχεοκήλη μπορεί να εμφανίσει και άλλες επιπλοκές όπως δυσκοιλιότητα, επεισόδια με ειλεούς οπότε ο ασθενής χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο, επεισόδια ατελούς περίσφιξης όπου η κήλη ανατάσσεται με ιατρική παρέμβαση κλπ. κλπ.

Διάγνωση

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης γίνεται με την απλή κλινική εξέταση από το χειρουργό. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η διενέργεια κάποιας απεικονιστικής εξέτασης όπως το υπερηχογράφημα ή η αξονική τομογραφία.

Θεραπεία

Μία μόνο δυνατότητα έχουμε για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης. Τη χειρουργική επέμβαση, με τη χρήση πλέγματος.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με την κλασική ανοικτή μέθοδο είτε λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική μέθοδος σε σύγκριση με την ανοικτή έχει τα ίδια μακροπρόθεσμα αποτελέσματα ως προς την πιθανότητα υποτροπής (επανεμφάνισης) της κήλης. Εμφανίζει όμως, η λαπαροσκοπική, μικρότερα ποσοστά μετεγχειρητικού άλγους. Ο ασθενής και με τις δύο μεθόδους εξέρχεται από την Κλινική τη ίδια ημέρα μετά το χειρουργείο ή το αργότερο την επομένη, σιτίζεται ελεύθερα, λαμβάνει για τον πόνο ήπια αναλγητικά (όπως π.χ. Depon) και επανέρχεται σε πλήρη σωματική δραστηριότητα μετά από δύο εβδομάδες.

Βιβλιογραφία

Open versus laparoscopic mesh repair of primary unilateral uncomplicated inguinal hernia: a systematic review with meta-analysis and trial sequential analysis. N L Bullen1L H Massey2S A Antoniou34N J Smart2R H Fortelny56. Hernia. 2019 Jun;23(3):461-472.